2010-11-22 13:37:48• hírek • Szatmár.ro

Ki, mit nem tud a XXI. században: A társalgás

A társalgás lényege, hogy a partnerek együttműködve, a kommunikáció szabályait felhasználva kölcsönösen megértsék egymást. Nézzük, milyen tényezőket kell szem előtt tartani.

A beszélgetésnek, társalgásnak mindig van valami célja, kiindulási pontja és végkifejlete. Ez alatt az idő alatt a kommunikációban résztvevő partnerek számos jelzést alkalmaznak, amelyekkel a beszélgetést irányítják. Szokások, érvek és ellenérvek hada keveredik ilyenkor.

  • Ne sajátítsd ki a társalgást. Még abban az esetben sem, ha eget rengető dolog történt veled, vagy nagy mesélő hírében állsz, ne beszélj egyfolytában, adj teret másnak is, mindig csak annyit beszélj, amennyi pillanatnyilag szükséges.
  • A gyors beszéd, a szóvégek elharapása, ugyanazoknak a gondolatoknak a minduntalan ismétlése, mind egy dologhoz vezetnek: nem fogják megérteni, vagy félreértik a mondandódat. Mondandód legyen odaillő.
  • Nem elhanyagolandó amit, és ahogyan mondod. Az érthetőséget tartsd szem előtt, a beszélgetést irányítsd kérdésekkel, azonban ezek ne legyenek tapintatlanok. Kerüld az olyan mondatokat, melyeket „én"-el kezdesz, ez egoista színben tüntet fel.
  • Ne vonj elhamarkodott következtetéseket partnered minden egyes meglepő kijelentése után, és kerüld az általánosítást. Még akkor is, ha úgy érzed, hogy a társalgás alkalmával parterednek nincs igaza, ne szakítsd félbe, ha megzavarod elveszti a gondolatmenetét, idegessé válik és ezzel mindkettőtök hangulatát elronthatod. Várd meg, amíg gondolatmenetét befejezi, majd érvelj ügyesen.
  • A kommunikáció során ne feledkezz meg a szemkontaktusról sem. Ez nem csak bizalmat gerjeszt, de arról is tanúskodik, hogy partneredre valóban figyelsz.
  • Beszéd közben csak azokat a kifejezéseket használd, amelyeket valóban ismersz, ne ismételgess olyan szófordulatokat, melyeknek nem tudod a jelentését, ez akár kellemetlen helyzetbe is hozhat.
  • Ne hagyd jóvá azokat a kijelentéseket, melyekben nem vagy biztos, illetve ne mondj ellent valakinek csak azért, hogy vitát szíts.
  • Kerüld a szóbeszéd minden formáját. Ne pletykálkodj, lehetőleg ne is hallgasd meg azokat. A szóbeszéd a bizonyíték hiányán alapszik, ez pedig minden esetben elhamarkodott megbélyegzéshez vezet.


A beszélgetésnek mindig van valami célja, kiindulási pontja és végkifejlete



A beszélgetésnek mindig van valami célja, kiindulási pontja és végkifejlete

A beszélgetésnek mindig van valami célja, kiindulási pontja és végkifejlete


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: